Friday, August 15, 2014

Tα μυστικά των θρησκειών: H λατρεία της μεγάλης μητέρας, η Ρώμη και το Ισλάμ


Η λατρεία της Κυβέλης πρωτοξεκίνησε στην Μικρά Ασία ,κοντά στην Πέργαμο. Συχνά συνδυαζόταν με την θεά Ρέα,την μητέρα του Δια και ήταν γνωστή με πολλά προσωνύμια, όπως Μεγάλη Μητέρα. Το σπίτι της ήταν κοντά στην Τροία,στο όρος Ίδη. Στην αρχή απεικονιζόταν ως κομματι μαύρης πέτρας(μετεωρίτη). Κύρια πατρίδα της λατρείας της ήταν η πόλη Πεσσινούντα στην Άνω Φρυγία.


Οταν ο Αννίβας στο περασμά του κατέστρεφε πόλεις και χωριά,πλησιάζοντας την Ρώμη, οι Ρωμαίοι κατέφυγαν σε μια προφητεία,σύμφωνα με την οποία η Ρώμη θα σωζόταν μόνο αμα έφερναν στην πόλη την λατρεία της μεγάλης μητέρας του όρους Ίδη.


Έκαναν λοιπόν συμφωνία με τον Άτταλο, πρώτο βασιλιά της Περγάμου και του επετράπει να μεταφέρουν στην Ρώμη, τόσο το άγαλμα, όσο και τον μαύρο μετεωρίτη, σύμβολο της Κυβέλης.


Υπήρξε ο μεγαλύτερος σιδερένιος μετεωρίτης του αρχαίου κόσμου, ενα τεράστιο κωνικό αντικείμενο ύψους 16 πόδια και βάρους πολλούς εκατοντάδες τόνους και λατρευόταν ως το Simulacrum της Κυβέλης.



Ηταν γνωστή και ως Kubaba ,το οποίο προέρχεται απο το κυβικό σχήμα του μαύρου μετεωρίτη. Απεικονίζεται συνήθως καθισμένη σε θρόνο ή άρμα με 2 λεοπαρδάλεις ή 2 λιοντάρια αριστερά και δεξιά.

Στο κεφάλι της φορούσε στέμμα που παρίστανε πύργους.



Δείτε μια εικόνα της Κυβέλης και μια εικόνα του Πάπα της Ρώμης


T± ¼ÅÃĹºά Äɽ ¸Á·Ãºµ¹ώ½ : H »±ÄÁµί± Ä·Â ¼µ³ά»·Â ¼·ÄέÁ±Â,· ¡ώ¼· º±¹ Ä¿ ™Ã»±¼

Για 13 χρόνια απο το 204 π.Χ. μέχρι το 191 π.Χ. έχτισαν στο Vatican Hill (στον λόφο που είναι χτισμένο σήμερα το Βατικανό) λόγω της γεωγραφικής σχέσης του με τον λόφο του Καπιτωλίου, στο κέντρο της Ρώμης εναν τεράστιο ναό μήκους 200 ποδιών προς τιμήν της Μagna Mater,οπως την ονόμαζαν οι Ρωμαίοι, της ιερής προστάτιδας της πόλης.



Την εποχή του πάπα Βιγιλίου (537 -555),ο ναός της Κυβέλης (Phrygianum ), μετονομάστηκε σε Αγιο Πέτρο.Το 1505 κατεδαφίστηκε εντελώς κάτω απο τις οδηγίες του Πάπα Ιούλιου Β', όπου χτίστηκε στην θέση του η Βασιλική του Άγιου Πέτρου.


•¹ºό½±

•¹ºό½±

Παρά τις ανασκαφές όμως η μαύρη πέτρα δεν βρέθηκε ποτέ.

Aντιθέτως μια άλλη θρησκεία δημιουργήθηκε με βάση την ύπαρξη μιας μαύρης πέτρας.

Η μαύρη πέτρα της Μεκκα: Σύμφωνα με την Ισλαμική παράδοση, η μαύρη πέτρα είναι απο την εποχή του Αδαμ και της Ευας και έχει την ικανότητα να καθαρίζει τους πιστούς και να απορροφά τις αμαρτίες τους. Η παράδοση αναφέρει οτι η πέτρα βρέθηκε απο τον Αβρααμ (Ιbrahim) και τον γιο του Ισμαηλ (Ιsmail) οι οποίοι έχτισαν εναν τετράγωνο ναό, την Κααμπα.

Ειναι ο ανατολικός ακρογωνιαίος λίθος της Κααμπα (που σημαίνει κύβος.)




•¹ºό½±

•¹ºό½±

Η πέτρα είναι περίπου 30 εκατοστά σε διάμετρο και 1,5 μέτρο ύψος πάνω απο το έδαφος.

Η αρχική πέτρα διαμελίστηκε σε κομμάτια κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα. Τα κομμάτια κρατούνται ενωμένα με ενα ασημένιο σύνδεσμο.

Στην αρχή η πέτρα ηταν άσπρη,αλλά η παράδοση λέει οτι μαύρισε απορροφώντας τις αμαρτίες των πιστών, στην πραγματικότητα πρόκειται περι οξυγόνωσης του μετεωρίτη.

Πριν την εξάπλωση του Ισλαμ στην περιοχή υπήρχε η λατρεία της Μεγάλης μητέρας, γνωστής ως Al'Lat, προκειται περι τριπλής σεληνιακής θεότητας, η λατρεία της οποίας έχει περάσει και στον σημερινό Ισλαμ αφού οι ιμάμηδες που προσέχουν το προσκύνημα της Μεκκα, ονομάζονται Beni Shaybah, που σημαίνει γιοι της αρχαίας μητέρας.

Η θεότητα αυτή λατρευόταν ως μια μαυρη πέτρα, όπως ακριβώς ήταν και η λατρεία της Κυβέλης, η οποία πέτρα καλύπτόταν απο ενα πέπλο, οπως ακριβως συμβαίνει και σήμερα στην Κααμπα. Αντιπροσωπεύει τις φάσεις της σελήνης, η Q're για την ημισεληνο, η Al'Uzza, η "δυνατή" για την πανσέληνο και η Al'Menat η "σοφή".

Η Ισλαμική παράδοση αναγνωρίζει τις 3 αυτές θεότητες,αλλά τις αναφέρει ως κόρες του Αλλάχ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες,η Κααμπα ειναι ευθυγραμισμένη με τις φάσεις της σελήνης και συγκεκριμένα με την ημισέληνο και την ανατολή του Κανωπού, το φωτεινότερο άστρο μετα τον Σείριο.

Η ημισέληνος ειναι ενα αρχαίο σύμβολο της παρθένας θεάς που το βρίσκουμε στις σημαίες πολλών Ισλαμικών κρατών, οπως η Τουρκία, η Τυνησία, η Μαυριτανία και συνοδεύεται απο ενα αστέρι που υποστηρίζεται οτι είναι ο Κανωπός.

Παρόμοιες θεότητες που χρησιμοποιούσαν την ημισέληνο ως συμβολο ήταν η Αρτεμις και η Ισιδα.



Πηγή: ΙχώρΚοσμος


Σύνδεσμος στην Πηγή...






from Schizas.Com - Πύλη Ιάσωνος http://ift.tt/1oO9Bma

via IFTTT

No comments:

Post a Comment