Ογκώδη αγάλματα, κτήρια νεοκλασικού στυλ, μπερδεμένα με την σταλινική αρχιτεκτονική, έτσι που δημιουργούν ένα αποκρουστικό αποτέλεσμα, είναι η εντύπωση του έγκυρου ταξιδιωτικού οδηγού για το μεγάλο πρότζεκτ των γειτόνων να δώσουν χαρακτήρα στην πρωτεύουσά τους
«Πώς να χτίσετε μια ψεύτικη αρχαία πόλη μέσα σε μόλις πέντε χρόνια» είναι ο τίτλος του θέματος της έγκυρης αμερικανικής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας atlasobscura.com, με θέμα τα Σκόπια και τις αλλαγές που εφαρμόστηκαν στην πρωτεύουσα της FYROM τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου.
Το άγαλμα του Στάλιν
Το αποτέλεσμα, είναι η αποθέωση του κιτς, έτσι που πλέον τα Σκόπια θυμίζουν περισσότερο το γνωστό καζίνο Ceasar’s Palace στο Λας Βάγκας, παρά μια αρχαιοελληνική πόλη, όπως ήλπιζαν οι εμπνευστές του πρότζεκτ, που εφαρμόζεται εδώ και πέντε χρόνια και που υπολογίζεται πως κόστισε από 200 έως 500 εκατομμύρια ευρώ.
Το κτίριο όπου στέγαζεται η Υπηρεσία Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και το Αρχαιολογικό Μουσείο
Με αρχή την διαμάχη με την γειτονική Ελλάδα για την πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι Σκοπιανοί κόπιασαν πολύ σκληρά για να αποδείξουν πως ήταν μέρος του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Ογκώδη αγάλματα και κτήρια με νεοκλασικά χαρακτηριστικά κατασκευάστηκαν παντού για να πείσουν πως η πόλη έχει ιστορία και παρελθόν…
Η «γέφυρα των τεχνών»
«Η βασική επιρροή στην πόλη ήταν η σταλινικού τύπου αρχιτεκτονική της δεκαετίας του 1960» σημειώνει το atlasobscura.com και παρατηρεί πως «όλα έγιναν εξαιτίας της διαμάχης με την Ελλάδα για το όνομα “Μακεδονία” και την διεκδίκηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τώρα τα Σκόπια είναι η πατρίδα ενός αγάλματος του στρατηλάτη πάνω στο άλογό του το Βουκεφάλα, συνολικού ύψους 22 μέτρων».
Το τεράστιο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου φωτισμένο τη νύχτα
«Το τεράστιο άγαλμα δεν είναι το μόνο στο σημείο. “Παρέα” έχει μια ντουζίνα ακόμα προσωπικοτήτων της περιοχής, άλλους με κράνη, σπαθιά και ασπίδες και άλλους με σμόκιν και παπιγιόν» επισημαίνει το atlasobscura.com.
Το άγαλμα του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού
Πάντως οι Αμερικανοί δεν φαίνεται να έχουν αμφιβολίες για το ποια ήταν η Μακεδονία και πού βρισκόταν η πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Προς ενόχληση για την “Μακεδονία”, η μεγαλύτερη περιοχή της Ελλάδας επίσης ονομάζεται “Μακεδονία” και είναι το σπίτι 2,4 εκατ. κατοίκων. Η γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν στην πραγματικότητα στην ελληνική Μακεδονία, αν και στα Σκόπια πλέον έχει εξέχουσα θέση στην κορυφή ενός πράσινου-και-μωβ φωτισμένου βάθρου στην κεντρική πλατεία» σημειώνει ο αρθρογράφος με ειρωνεία.
Η «Μακεδονική Πύλη»
Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου
from Schizas.Com - Πύλη Ιάσωνος http://ift.tt/1c51xyt
via IFTTT
No comments:
Post a Comment