Tuesday, June 9, 2015

10 κανόνες του Γκάντι για να αλλάξουμε τον κόσμο

Γκάντι

Η διαφορά μεταξύ του τι κάνουμε και του τι μπορούμε να κάνουμε είναι ικανή να λύσει πολλά από τα προβλήματα του κόσμου. “Δε θα πρέπει να χάσεις την πίστη σου στην ανθρωπότητα. Αυτή είναι σαν τον ωκεανό. Αν μερικές σταγόνες του είναι βρώμικες, ο ωκεανός παραμένει καθαρός.” “Αν δεν είχα καθόλου αίσθηση του χιούμορ, θα είχα αυτοκτονήσει εδώ και πολύ καιρό.” Ο Μ. Γκάντι δε χρειάζεται μακροσκελή εισαγωγή. Όλοι γνωρίζουν πως ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε της ανεξαρτησίας της Ινδίας από τον Αγγλικό ζυγό το 1947. Ας προχωρήσουμε σε κάποιες χρήσιμες συμβουλές του για την αλλαγή που μπορούμε να επιφέρουμε στον κόσμο.

1. Άλλαξε τον εαυτό σου

“Θα πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.” “Ως ανθρώπινα όντα, το μεγαλείο μας δε βρίσκεται τόσο στην ικανότητά μας να ξαναφτιάχνουμε τον κόσμο – που είναι ο μύθος την ατομικής εποχής – όσο στην ικανότητα να ξαναφτιάχνουμε τους εαυτούς μας.” Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις και τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι τότε θα αλλάξεις το πως αισθάνεσαι και κατά συνέπεια τις πράξεις σου. Και έτσι ο κόσμος γύρω σου θα αλλάξει. Όχι μόνο, γιατί πλέον βλέπεις τον κόσμο με διαφορετικούς φακούς σκέψεων και συναισθημάτων, αλλά επίσης, επειδή η εσωτερική αλλαγή θα σε κάνει να δρας με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχες συνηθίσει, που πολλές φορές δε μπορείς να φανταστείς. Το πρόβλημα με το να προσπαθείς να αλλάξεις τον εξωτερικό κόσμο χωρίς να προσπαθείς να αλλάξεις τον εαυτό σου είναι πως θα συνεχίσεις να είσαι εσύ ακόμα και αν ο κόσμος γίνει αυτός για τον οποίο πάλευες. Θα συνεχίσεις να έχεις τα ίδια ελαττώματά, το θυμό, τον αρνητισμό, τη μειωμένη αυτοπεποίθηση που είχες και πριν. Και έτσι ακόμα και στη νέα κατάσταση θα συνεχίσεις να μη βρίσκεις αυτά για τα οποία ήλπιζες, καθώς το μυαλό σου θα είναι ακόμα κολλημένο σε αρνητικά πράγματα. Αν αποκτήσεις περισσότερα χωρίς να κρατήσεις αποστάσεις από το εγώ σου, τότε αυτό θα γίνει πιο δυνατό. Και καθώς το εγώ σου λατρεύει να χωρίζει τα πράγματα, να βρίσκει εχθρούς και να δημιουργεί αποστάσεις, θα αρχίσει να δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα και συγκρούσεις στον καινούριο σου κόσμο.

2. Εσύ έχεις τον έλεγχο

“Κανένας δε μπορεί να σε βλάψει χωρίς την άδειά σου.” Το πως αισθάνεσαι και πως αντιδράς σε κάτι, περνάει πάντα από το χέρι σου . Ίσως να υπάρχει ένας “φυσιολογικός” ή κοινός τρόπος να αντιδράς σε διαφορετικές καταστάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και ο μοναδικός ή ο πιο σωστός. Μπορείς να επιλέξεις τις σκέψεις σου, τις αντιδράσεις σου και τα συναισθήματά σου σχεδόν για τα πάντα που σου συμβαίνουν. Δε χρειάζεται να φρικάρεις, να γίνεσαι υπερβολικός ή να αντιδράς αρνητικά. Ενδεχομένως όχι κάθε φορά ή αμέσως. Μερικές φορές αντιδράμε αντανακλαστικά εξαιτίας ενός παλιού τρόπου σκέψης. Καθώς συνειδητοποιείς πως κανένας έξω από εσένα δε μπορεί να ελέγξει το πως αισθάνεσαι, θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης και στην καθημερινότητά σου κάνοντάς τον συνήθεια. Μία συνήθεια που μπορείς να κάνεις πιο δυνατή με τον καιρό. Κάνοντάς το αυτό θα κάνει τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη και ευχάριστη.

3. Συγχώρεσε και άστο να περάσει

“Οι αδύναμοι δε μπορούν να συγχωρέσουν. Η συγχώρεση είναι γνώρισμα των δυνατών.” “Με το να βγάζει ο ένας το μάτι του άλλου, θα καταλήξουμε σε ένα κόσμο τυφλών.” Πολεμώντας το κακό με κακό δε βοηθάς κάποιον. Και όπως αναφέρθηκε και στη προηγούμενη συμβουλή, εσύ πάντα επιλέγεις πως θα αντιδράσεις σε κάτι. Όταν μπορέσεις να ενσωματώσεις αυτή τη σκέψη στον τρόπο ζωής σου θα αντιδράς πιο επικοδομητικά τόσο απέναντι στον εαυτό σου όσο και απέναντι στους άλλους. Καταλαβαίνεις πως με το να συγχωρείς το παρελθόν σου, θα κάνει καλό σε εσένα και στους ανθρώπους γύρω σου. Σπαταλώντας το χρόνο σου σε αρνητικές αναμνήσεις δε θα σε βοηθήσει σε κάτι εφόσον έχεις πάρει τα μαθήματα που σου δίδαξε η συγκεκριμένη εμπειρία. Το πιο πιθανό είναι να κάνεις τον εαυτό σου να υποφέρει περισσότερο και να παραλύσεις από το να δράσεις στην παρούσα στιγμή. Όταν δε συγχωρείς, επιτρέπεις το παρελθόν σου ή κάποιον άλλο άνθρωπο να ελέγξει το πως αισθάνεσαι. Με το να συγχωρείς, απελευθερώνεις τον εαυτό σου από αυτά τα δεσμά. Και τότε μπορείς να επικεντρωθείς εξ’ ολοκλήρου, για παράδειγμα, στο επόμενο βήμα.

4. Χωρίς δράση δε θα πας πουθενά

“Μία μικρή δράση αξίζει περισσότερο από πολλές ώρες κηρύγματος.” Αν δεν αναλάβεις δράση, πολύ λίγα μπορούν να συμβούν. Όμως το να πράττεις μπορεί να είναι σκληρό και δύσκολο. Μπορεί να υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίσταση. Έτσι ίσως καταφύγεις στο κήρυγμα ή στην ατελείωτη μελέτη, όπως λέει ο Γκάντι, και να αισθάνεσαι πως κινείσαι εμπρός, αλλά τα πραγματικά αποτελέσματα να είναι ελάχιστα ή μηδαμινά. Για να φτάσεις εκεί που πραγματικά θέλεις και για να καταλάβεις τον εαυτό σου και τον κόσμο, απαιτείται δράση. Τα βιβλία θα σου προσφέρουν απλά γνώση. Θα πρέπει να δράσεις για να μετατρέψεις αυτή τη γνώση σε αποτελέσματα και κατανόηση.

5. Φρόντισε το παρόν

“Δε θέλω να προβλέψω το μέλλον. Ενδιαφέρομαι να φροντίζω το παρόν. Ο Θεός δε μου έδωσε κανένα έλεγχο για τη στιγμή που έρχεται.” Ο καλύτερος τρόπος που έχω βρει να ξεπερνάω την εσωτερική αντίσταση, που συχνά μας φρενάρει από το να δράσουμε, είναι με το να παραμένω στην παρούσα στιγμή και να την αποδέχομαι. Γιατί; Λοιπόν, όταν ζεις στο παρών, δεν ανησυχείς για τη στιγμή που έρχεται και την οποία έτσι κι αλλιώς δε μπορείς να ελέγξεις. Και η αντίσταση που προκύπτει από το να φαντάζεσαι αρνητικές συνέπειες στο μέλλον -ή να θυμάσαι παλιές αποτυχίες- χάνει τη δύναμή της. Έτσι γίνεται πιο εύκολο να αναλάβεις δράση και να διατηρήσεις την προσοχή σου σε αυτή τη στιγμή και να ζεις καλύτερα.

6. Όλοι είμαστε άνθρωποι

“Ισχυρίζομαι πως είμαι ένας απλός άνθρωπος ο οποίος μπορεί να σφάλει όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος. Παραδέχομαι, όμως, πως διαθέτω την ταπεινότητα που χρειάζεται για να παραδεχτώ τα σφάλματά μου και να επαναπροσδιορίσω τα βήματά μου. “Δεν είναι σοφό να είσαι απόλυτα βέβαιος για τη σοφία κάποιου. Είναι υγιές να θυμάσαι πως ακόμα και ο πιο δυνατός ίσως να χάσει τη δύναμή του και ο πιο σοφός ίσως σφάλει.” Όταν αρχίζεις να χτίζεις μύθους γύρω από τους ανθρώπους – ακόμα κι αν έχουν πετύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα – τότε κινδυνεύεις να “αποσυνδεθείς” από αυτούς. Αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι δε θα μπορέσεις ποτέ να κατορθώσεις παρόμοια πράγματα όπως εκείνοι διότι είναι τόσο πολύ διαφορετικοί. Έτσι είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όλοι είναι ανθρώπινα όντα ανεξάρτητα του ποιοι είναι. Επίσης είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όλοι είμαστε άνθρωποι και μάλιστα επιρρεπείς σε λάθη. Έχοντας τους ανθρώπους σε παράλογα στάνταρ το μόνο που θα καταφέρεις είναι να δημιουργήσεις άχρηστες διαμάχες με τον κόσμο και τον εαυτό σου. Άλλο ένα στοιχείο που αξίζει να θυμάσαι είναι πως πρέπει να αποφύγεις την άχρηστη συνήθεια του να κατηγορείς τον εαυτό σου για σφάλματα του παρελθόντος. Αντί για αυτό θα πρέπει να βλέπεις με διαύγεια το λάθος σου και τι μπορείς να μάθεις από αυτό. Και μετά προσπάθησε ξανά.

7. Επέμενε

“Στην αρχή θα σε αγνοήσουν, μετά θα σε κοροϊδέψουν, μετά θα σε πολεμήσουν, μετά θα κερδίσεις.” Να επιμένεις. Με τον καιρό η αντίσταση που αντιμετωπίζεις θα εξασθενίσει και τελικά θα εξαφανιστεί. Επίσης η εσωτερική αντίσταση και η τάση να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να τον κρατάς δέσμιο των παλιών καταστάσεων θα αδυνατίσει με τον καιρό. Βρες αυτό που πραγματικά σου αρέσει να κάνεις. Έπειτα θα βρεις την εσωτερική παρακίνηση να συνεχίσεις μέχρι το τέρμα. Ένας λόγος για τον οποίο η μέθοδος της μη χρήσης βίας του Γκάντι ήταν τόσο πετυχημένη, ήταν γιατί οι οπαδοί που ήταν επίμονοι. Αυτοί απλά δεν τα παρατούσαν. Η επιτυχία ή η νίκη σπάνια έρχονται τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσες. Πιστεύω πως ένας από τους λόγους για τον οποίο οι άνθρωποι δεν πετυχαίνουν αυτά που επιθυμούν είναι γιατί παρατούν σύντομα την προσπάθεια. Ο χρόνος που νομίζουν ότι θα πετύχουν κάτι δεν είναι ο ίδιος με το χρόνο που πραγματικά παίρνει για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη προέρχεται εν μέρη από τον κόσμο που ζούμε. Ένα κόσμο γεμάτο με μαγικές συνταγές όπου η διαφήμιση συνεχώς μας υπόσχεται ότι μπορούμε να χάσουμε πολύ βάρος ή να κερδίσουμε πολλά λεφτά μόνο σε 30 ημέρες. Μία ακόμη χρήσιμη συμβουλή για να συνεχίσεις να επιμένεις είναι να ακούσεις το τρίτο απόφθεγμα του Γκάντι σε αυτό το άρθρο και να διατηρήσεις την αίσθηση του χιούμορ σου. Αυτό μπορεί να ελαφρύνει τα πράγματα στις δύσκολες στιγμές.

8. Να βλέπεις το καλό στους ανθρώπους και να τους βοηθάς

“Κοιτάω μόνο το καλό στους ανθρώπους. Εφόσον και εγώ κάνω λάθη, δεν έχω το θάρρος να κρίνω τα σφάλματα των άλλων. “Ο άνθρωπος γίνεται σπουδαίος στο βαθμό που ασχολείται με την ευδαιμονία των άλλων ανθρώπων. “Υποθέτω πως κάποτε ηγεσία σήμαινε μυικό σύστημα, αλλά σήμερα σημαίνει να υπηρετείς του άλλους.” Σχεδόν πάντα υπάρχει κάτι καλό στους ανθρώπους και πράγματα που ίσως να μην είναι τόσο καλά. Εσύ αποφασίζεις σε ποια στοιχεία θα επικεντρωθείς. Και αν θέλεις να βελτιώσεις κάποιον, τότε το να εστιάζεις στα καλά στοιχεία των ανθρώπων είναι μία χρήσιμη επιλογή. Κάτι τέτοιο, κάνει επίσης τη ζωή σου ευκολότερη καθώς η σχέσεις σου είναι πιο ευχάριστες και θετικές. Και όταν βλέπεις τα θετικά στοιχεία των ανθρώπων είναι πιο εύκολο να παρακινήσεις τον εαυτό σου να τους υπηρετεί. Με το υπηρετείς τους άλλους και να τους προσφέρεις κάποια αξία δε θα κάνει μόνο τη ζωή τους καλύτερη, αλλά μακροχρόνια θα ανταμειφθείς για αυτά που έδωσες. Και έτσι δημιουργείς ένα ανοδικό σπιράλ θετικής αλλαγής που μεγαλώνει και γίνεται πιο δυνατό. Με το να εμπλουτίσεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες μπορείς να επηρεάσεις περισσότερους ανθρώπους και να κάνεις το σπιράλ ακόμα πιο δυνατό. 

9. Να είσαι ακέραιος και αυθεντικός

“Ευτυχία νιώθεις όταν αυτό που σκέφτεσαι, αυτό που λες και αυτό που κάνεις είναι σε πλήρη αρμονία. ”Να στοχεύεις πάντα στην απόλυτη αρμονία των σκέψεων, των λέξεων και των πράξεων. Πάντα να φιλτράρεις τις σκέψεις σου και όλα θα πάνε καλά.” Πιστεύω πως μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές για να αναπτύξεις τις κοινωνικές σου δεξιότητες είναι με το συμπεριφέρεσαι με ακεραιότητα και να επικοινωνείς αυθεντικά. Οι άνθρωποι απολαμβάνουν την πραγματική επικοινωνία. Και θα έχεις πολύ εσωτερική ευχαρίστηση όταν οι σκέψεις, οι λέξεις και οι πράξεις σου είναι ευθυγραμμισμένες. Θα νιώθεις δυνατός και καλά με τον εαυτό σου. Όταν οι λέξεις και οι σκέψεις είναι ευθυγραμμισμένες τότε αυτό θα φαίνεται στην επικοινωνία σου. Διότι τώρα ο τόνος της φωνής σου και η γλώσσα του σώματός σου – η οποία πιστεύεται πως επηρεάζει πάνω από 90% την επικοινωνία – θα είναι σε αρμονία με τις λέξεις σου. Με αυτά τα κανάλια σε ευθυγράμμιση οι άνθρωποι τείνουν να ακούνε αυτά που έχεις να τους πεις. Επικοινωνείς χωρίς ασυνέπεια, μπερδεμένα μηνύματα ή να φαίνεσαι ψεύτικος. Επίσης, εάν οι πράξεις σου δεν ταιριάζουν με αυτά που λες τότε αρχίζεις να κλονίζεις τα πιστεύω σου για το τι μπορείς να κάνεις, αλλά και την πίστη των άλλων ανθρώπων σε σένα.

10. Συνέχισε να μεγαλώνεις και να εξελίσσεσαι

“Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής, και ο άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να διατηρήσει το δόγμα του για να φαίνεται συνεπής τότε οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο.” Μπορείς σχεδόν πάντα να βελτιώνεις τις δεξιότητές σου και τις συνήθειές σου ή να επαναξιολογείς τις απόψεις σου. Μπορείς να αποκτήσεις βαθύτερη κατανόηση του εαυτού σου και του κόσμου. Σίγουρα, μπορεί να φανείς ασυνεπής ή πως δεν ξέρεις τι κάνεις. Ίσως να έχεις πρόβλημα με το να πράττεις με συνέπεια ή να επικοινωνείς αυθεντικά. Αλλά αν δεν το κάνεις τότε, όπως ο Γκάντι λέει, οδηγείς τον εαυτό σου σε λάθος σημείο. Ένα σημείο όπου προσπαθείς να γαντζωθείς στις παλιές σου απόψεις για να φανείς συνεπής, ενώ συνειδητοποιείς μέσα σου πως κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι και το καλύτερο σημείο να βρίσκεσαι. Το να επιλέξεις να εξελιχθείς είναι ένα πιο χαρούμενο και χρήσιμο μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσεις.

Μετάφραση από άρθρο του Henrik Edberg στο DailyGood.org - 

 

Πηγή...



from Schizas.Com - Πύλη Ιάσωνος http://ift.tt/1S1A8hl
via IFTTT

No comments:

Post a Comment