Η ιερή σεξουαλικότητα είναι ένα πνευματικό μονοπάτι που ενοποιεί και διασυνδέει τη σεξουαλικότητα με την πνευματικότητα. Μέσα στα πλαίσια αυτού του μονοπατιού, αναγνωρίζεται η ιερότητα της σεξουαλικότητας και καλλιεργείται συστηματικά η αξιοποίηση της σεξουαλικής ενέργειας ως μέσου για επαφή με το Θείο. Η παράδοση της ιερής σεξουαλικότητας που θα παρουσιάσουμε είναι θεμελιωμένη στην τάντρα και προέρχεται από την Αρχαία Ινδία.
Πώς, όμως, συνδέεται η σεξουαλικότητα με την πνευματικότητα; Όταν ένα άτομο βρίσκεται σε κατάσταση οργασμικής έκστασης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τότε τα όρια της προσωπικότητάς του διαλύονται και το άτομο βιώνει μια συγχώνευση με τις ενέργειες του σύμπαντος, νιώθει ενωμένο με το σύνολο του σύμπαντος και βυθίζεται στον πυρήνα της ευδαιμονίας. Διαμέσου ποικίλλων ταντρικών πρακτικών και ασκήσεων, το άτομο αποκτά την ικανότητα να ανοίγει το σώμα του όλο και περισσότερο στη σεξουαλική ενέργεια, έτσι ώστε η ενέργεια του οργασμού να πλημμυρίζει το σύνολο του σώματος και να μην περιορίζεται στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και μόνο. Το άτομο βιώνει την οργασμική του ενέργεια για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, επειδή γίνεται συνειδητά ικανό να χαλαρώνει αντί να σφίγγει το μυϊκό του σύστημα, όπως συμβαίνει συνήθως με την πλειονότητα των ανθρώπων. Σε αυτή την περίπτωση, οργασμοί της μισής ώρας, της μίας ώρας, των δύο ωρών ή ακόμη περισσότερο είναι απολύτως εφικτοί.
Σεξουαλικότητα: Θείο Μυστήριο ή Αμαρτία;
Πολλές φορές η πνευματικότητα εκφράζεται διαμέσου της σεξουαλικότητας μέσα από τον τρόπο που προσεγγίζουμε το σεξ: μια αναγνώριση ότι το σεξ μπορεί να είναι ένα θείο μυστήριο και οι εραστές φορείς θεϊκής ενέργειας. Στην τάντρα, ακόμη και οι σανσκριτικές λέξεις το εκφράζουν. Η λέξη για το πέος είναιλίνγκαμ, που σημαίνει «ράβδος φωτός». Η λέξη για το αιδοίο είναι γιόνι, που σημαίνει «ιερός τόπος».
Ο πολιτισμός της Αρχαίας Ινδίας, απ’ όπου προήλθε η τάντρα, ήταν πολύ διαφορετικός από το σημερινό δυτικό πολιτισμό. Στην Ινδία, τεράστιες ανάγλυφες παραστάσεις ανθρώπων σε ερωτικές στάσεις και πράξεις διακοσμούσαν τους ναούς. Οι άνθρωποι επισκέπτονταν τους ναούς για να μυηθούν από τις ιέρειες και τους ιερείς της θεάς στην ιερή τέχνη του έρωτα. Η δυτική εβραιοχριστιανική κουλτούρα θεωρεί το σεξ ένα αμαρτωλό εμπόδιο που θα πρέπει να ξεπεραστεί για να μπορέσει το άτομο να προσεγγίσει το Θείο. Αυτό αντιτίθεται ουσιαστικά στην αντίληψη της τάντρα για τη θεϊκή φύση της σεξουαλικότητας. Αξιοποιώντας τις παραδοσιακές τεχνικές και πρακτικές, καθώς και τη φιλοσοφία της τάντρα για την ιερότητα της σεξουαλικότητας, σε συνδυασμό με τις πιο σύγχρονες μεθόδους της δυτικής ψυχοθεραπείας και συναισθηματικής εκφόρτισης, αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά όλα τα αρνητικά συναισθήματα που έχουμε γύρω από το σεξ και τα οποία περιορίζουν την ελεύθερη και φυσιολογική έκφραση της σεξουαλικότητάς μας, όπως ενοχές, ντροπή, σεξουαλική αυτοκαταπίεση και θέματα σεξουαλικής κακοποίησης που προέρχονται από την παιδική μας ηλικία. Όλα αυτά είναι θέματα που οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να επεξεργαστούμε, έτσι ώστε να ανοίξουμε και να επιτρέψουμε την πλήρη έκφραση της σεξουαλικής μας ενέργειας.
Η Φιλοσοφία της Τάντρα
Ενώ οι σεξουαλικές πρακτικές είναι πολύ σημαντικές, η τάντρα έχει ένα πολύ ευρύτερο πεδίο εφαρμογής. Μπορεί να ενσωματωθεί στη ζωή μας ως ένας ποιοτικός νέος τρόπος για να ζούμε συνειδητά και να απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ζωής σε αρμονία με τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό μας, ανεξάρτητα αν αυτό συμβαίνει όταν κάνουμε έρωτα, ή απλώς να βιώνουμε συνειδητά την ενέργειά μας και την έκφρασή της στην καθημερινότητά μας. Η βασική φιλοσοφία της τάντρα είναι ένα γενναιόδωρο και απέραντο ΝΑΙ: μια αποδοχή και παράδοση σε οτιδήποτε μας επιφυλάσσει και μας προσφέρει η ζωή. Ο ταντρικός τρόπος έρωτα μπορεί να συμπεριλαμβάνει γέλια, δάκρυα, έκσταση, οργή, φόβο, σιωπή ή όλα αυτά σε μια ταχύτατη ακολουθία. Δεν υπάρχει ένας «oρθός» τρόπος να λειτουργούμε και να υπάρχουμε. Ο μόνος τρόπος είναι να είμαστε αυτό που είμαστε αυθεντικά, να είμαστε ο πραγματικός εαυτός μας.
Δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος ένα σύντροφο για να ασκήσει την τάντρα. Υπάρχει ένα είδος τάντρα που αποκαλείται «λευκή τάντρα», σύμφωνα με την οποία οι πρακτικές γίνονται μεμονωμένα (η «κόκκινη ή ερυθρά τάντρα» ασκείται με έναν ερωτικό σύντροφο). Ένα παράδειγμα λευκής τάντρα θα ήταν να κάνουμε έρωτα με τη Φύση ή με τη Σελήνη: διεγείρουμε και κυκλοφορούμε τη σεξουαλική μας ενέργεια μέσα στο σώμα μας και ταυτόχρονα συνδεόμαστε διαλογιστικά με τη Φύση ή τη Σελήνη.
Με έναν ή μία σύντροφο η έμφαση δίνεται στην ψυχοσωματική οικειότητα και στην πλήρη και συνειδητή σύνδεση με την/ το σύντροφό μας σε κάθε στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι αφήνουμε τη μάσκα της προσωπικότητάς μας να πέσει και επιτρέπουμε στον άλλο να δει ποια ή ποιος είμαστε πραγματικά. Διδάσκουμε απλές τεχνικές που διευκολύνουμε αυτή τη σύνδεση.
Ανεξάρτητα ποιο επίπεδο τάντρα επιλέγει κανείς να γνωρίσει και να διερευνήσει, η τάντρα αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, μια συναρπαστική υπαρξιακή περιπέτεια. Κάποια ή κάποιος αποκτά την ικανότητα να βελτιώσει τη σεξουαλική του ζωή, μαθαίνει να έχει παρατεταμένους και βιωμένους στο σύνολο του σώματος οργασμούς, μαθαίνει να έχει πολλαπλούς οργασμούς (αυτό αφορά και τα δύο φύλα) ή να βιώνει οργασμό χωρίς εκσπερμάτωση. Το άτομο μαθαίνει να χρησιμοποιεί τη σεξουαλική του ενέργεια για θεραπευτικούς σκοπούς, να συνδέεται βαθιά και ουσιαστικά με μία ή ένα σύντροφο και να αντλεί δύναμη και ενέργεια από μια απεριόριστη πηγή. Επίσης, μαθαίνει να έχει μια άμεση και εκστατική σύνδεση με το Θείο.
Του Χάρη Κλωνάρη, ψυχολόγου Ph.D.
from Schizas.Com - Πύλη Ιάσωνος http://ift.tt/1EWxpxz
via IFTTT
No comments:
Post a Comment